Docenten

Een overzicht van acrobatiek-docenten in Nederland, ingedeeld naar provincie.
Ben jij ook acrobatiekdocent en wil je genoemd worden op deze pagina, mail dan naar docenten@stichtingnaf.nl.

 


G E L D E R L A N D
Bart Venne

Geeft al acroles vanaf dat hij 16 jaar oud was en geeft wekelijks lessen in Wageningen.

Zijn specialisatie is een grote variatie in liggende en staande truuks.
Bart is één van de toonaangevende docenten in Nederland.

Wageningen
BartVenne@hotmail.com

Ellert van Koperen
Ellert geeft sinds 2003 acrobatiekles. Tot 2006 gaf hij één avond in de week les in Utrecht en Zeist; daarna vooral op festivals en sinds 2019 geeft hij de ouder-kind acrobatiekles op zaterdag ochtend in Nijmegen. Hij is gespecialiseerd in handstanden en tempo’s.
Ellert heeft het onderwijsdiploma RSLA.

Nijmegen
06 - 55 13 18 66
ellertvankoperen@icloud.com

Fons Bennink
Fons geeft al meer dan 30 jaar les in Partner Acrobatiek, vooral in Nijmegen. Ook is hij vaak in het buitenland te vinden: Duitsland, België, Schotland. In Duitsland noemt men hem soms een “Alte Hase”( Ouwe rot in het vak). In Nijmegen heeft hij 2 lesgroepen, waarin iedereen met vaste partners werkt. Trio-groep; vaste trio’s krijgen onder zijn begeleiding les. Duo-groep; dit is een trainingsgroep waarbij ieder duo werkt aan een eigen programma op eigen nivo.
Fons is op 36-jarige leeftijd in Nijmegen met acrobatiek begonnen.
Daarna heeft hij 5 jaar veel lessen en trainingen gevolgd bij de Como Brother’s in Amsterdam, en vervolgens nog jaren bij de Osmani’s in Amsterdam. Hij vindt zichzelf een “techniek freak” en vindt acrobatiek een technische discipline (geen stuntwerk).
Zijn uitgangspunt is: “Door gedegen trainingen leren de technieken van de acrobatiek te beheersen en een feeling te krijgen voor de bewegingen van de partner.” Zijn specialiteit is tempo-oefeningen; het volgen van bewegingen van de partner.
Hij heeft een onderwijsbevoegdheid en het RSLA+ diploma.

Nijmegen
06 - 47 66 18 33 / 024 - 324 10 13
fonsbennink@telfort.nl

Frank Uiterwaal
Frank geeft al meer dan 25 jaar acrobatiekles. Hij geeft les aan gevorderde acrobaten en ook verzorgt hij creatieve workshops in methodische trajecten. Hij heeft een certificering van het CPION.
Hij geeft les in de traditie van de Como’s, met aandacht voor stijl en een voorliefde voor gooien.
Hiernaast kan hij ook lesgeven in andere circusdisciplines als jongleren, fakir, clownsacts en muziek.

Nijmegen
06 - 26 35 40 10
frank@caprioli.nl
www.caprioli.nl

Hugo Hanssen
Hugo doet sinds 1994 aan vrijetijds-acrobatiek en is al snel begonnen met het overdragen van zijn kennis door middel van workshops en lessen.
Sinds 2007 is hij docent bij de maastrichtse acrobatiekgroep 'acropolis'.

Rond 2001 is Hugo begonnen met het opzetten van de acrobatiektruken-database op internet(www.truuk.nl), een werk dat nog lang niet ten einde is. Verder verzamelt hij alle boeken met 'acrobatiek' in de titel die truuks bevatten of anders relevant zijn.
Hugo is ook actief als acrobatiek-artiest (www.acrobatiek.com),
en bij gelegenheid ook bezig met straattheater, kindercircus en theaterwerk.

Ooij (bij Nijmegen)
06 - 44 22 10 89
hugo@Truuk.nl
www.Truuk.nl

Ilse Beers
Ilse geeft les sinds 1997. Binnen het circus zijn haar specialiteiten partner-acrobatiek, trapeze en het maken van acts en voorstellingen.

Momenteel is ze werkzaam bij Circus op de bult en Circus Olga in Arnhem, Circus PHBG in Doetinchem en Espace Catastrophe in Brussel. Daarnaast verzorgt ze bedrijfstrainingen en workshops. Ze heeft o.a. gewerkt bij Circus Elleboog, Circus Poehaa en Circus Klomp.

Ilse heeft een diploma circusdocent van de l’Ecole de Cirque in Brussel en HBO-drama docent op gebied van circus.

Lent (bij Nijmegen)
026 - 443 41 93
ilsebeers@gmail.com

Karel Salet en Sytske Riphagen
Karel Salet en Sytske Riphagen beoefenen samen acrobatiek en geven dit met veel enthousiasme door in wekelijkse lessen en in losse workshops. Hierin staat een prettige sfeer voorop, met nadruk op samenwerking en plezier. Daarbij is er veel oog voor detail en technische uitvoering. Er worden zowel liggende series zoals wasmachines behandeld als staande trucs. De lessen bevatten elementen van zowel Acrobatiek als Acroyoga.

www.acro-flow.nl

Noël Spauwen
Noël geeft sinds 25 jaar acrobatiekles in allerlei settings en op elk niveau. Hij geeft les in Nijmegen, Apeldoorn, Maastricht en Helmond. Hij geeft workshops op festivals en aan profit- en nonprofit organisaties. Hij geeft bovendien regelmatig les aan groepen in Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Hongarije.

Noël begon met acrobatiek in de "school" van de Como-Brothers en haalde hun diploma's. Van 1986 tot 1997 trad hij op met het trio “Drie Hoog Achter” en vanaf 1996 met het duo “de Tuymelaren van Mahou”, in middeleeuwse stijl.
Noël combineert acrobatiek met zijn werk als sociaal-psycholoog op gebied van teambuilding en in zijn “acro-talk-show”. Hij heeft altijd oog voor de manier waarop mensen leren in een groep, hoe je een groep mensen kunt stimuleren en inspireren en tot grote hoogten kunt brengen.

In zijn lessen richt hij zich niet alleen op de techniek, maar ook op de manier van samenwerken en op het maken van vloeiende verbindingen. In zijn lange historie van lesgeven en optreden zijn veel nieuwe bewegingen en technische details ontstaan die zich verspreiden in de wereld van de partner-acrobatiek. Een bundeling hiervan verscheen eind 2012 in boek en op DVD.

Nijmegen
06 - 53 64 28 80 / 024 - 355 87 18
contact.teambuilding@planet.nl
www.contactteambuilding.com

G R O N I N G E N
Jan Tjeerd Groenewoud
Jan Tjeerd heeft sinds 1995 ervaring met circuslessen aan kinderen en acrobatieklessen voor gevorderden aan volwassenen bij Jeugdcircus Santelli in Groningen. Hij is breed inzetbaar als allround jeugdcircustrainer en heeft kennis van: acrobatiek, tumbling, jongleren, eenwielfietsen, balanceren, trapeze en tissu. Zijn specialiteit is parterre-acrobatiek en hand-to-hand (vergevorderd niveau). Tumbling is zijn tweede specialiteit; arabier, flicflac en salto springen behoren tot zijn expertise. In de andere disciplines kan hij beginnerslessen verzorgen.

Jan Tjeerd heeft het (acrobatiek)onderwijsdiploma RSL-A.

Groningen
06 - 21 89 51 64
JanTjeerd@gmail.com
www.santelli.nl

Lute Kamstra
Lute geeft sinds 2006 acrobatieklessen. Hij geeft vooral les bij Circus Santelli in Groningen. Lute geeft partneracrobatiek aan volwassenen, van beginners tot (ver)gevorderden.

Groningen
050 - 313 95 75
info@santelli.nl
www.santelli.nl

Marco “Bonisimo” Vermeer

Marco gaf zijn eerste acrobatiekles in 1993. Hij geeft nu les bij Santelli in Groningen. Daarnaast geeft hij ook regelmatig elders in het (buiten)land les als gastdocent.
Marco heeft drie jaar opleiding aan circusschool de Hoogte gevolgd. Hij heeft het RLSA-diploma met aantekening acrobatiek en het algemeen atletiektrainersdiploma via de KNAU.
Marco is algemeen (lees: veelzijdig) circusdocent en artiest met specialisatie jongleren en balanceren. Acrobatiek - tumbling en parterre - heeft daarnaast zijn bijzondere belangstelling. Hij geeft les aan zowel beginners als gevorderden.
Marco geniet van creatieve uitdagingen.

Finsterwolde
06 - 10 02 10 02
info@balkunstenaar.nl
www.balkunstenaar.nl

N O O R D - H O L L A N D
Cahit Metin
Cahit heeft leservaring in acrobatiek en circus sinds 1997, vooral bij Circus Elleboog en Stichting Stapel. Zijn specialiteiten zijn partner-acrobatiek en jongleren.
Naast zijn docentschap treedt Cahit al jaren op als artiest op grote en kleine podia. Ook is Cahit een van oprichters van TENT circustheater producties, een compagnie voor Nederlands circustheater.

Amsterdam
06 - 22 20 48 34
cahit@tent.eu
www.tent.eu

Det Rijven
Det Rijven (1956) begon op haar 26e aan (partner)acrobatiek en 5 jaar later als docent. Sinds 1987 geeft zij wekelijks les aan volwassen amateurs.
Det is opgeleid in Moderne Dans aan de Theaterschool van Amsterdam en in Acrobatiek bij de Como-Brothers en de Osmani's. Zij bezoekt nog altijd veel festivals in binnen- en buitenland om naast het geven van workshops zelf inspiratie op te doen.

Stichting Stapel werd in 1991 in het leven geroepen voor acrobatiekcursussen in Amsterdam. Det geeft wekelijks les op vier verschillende niveaus samen met een ‘onder’. Elk cursusjaar wordt afgesloten met een theatrale presentatieavond met de cursisten. In 1997 begon Det als docent Acrobatiek op de Theaterschool Amsterdam. Zij geeft nog altijd veel workshops in binnen- en buitenland, bij trainingsgroepen, scholen, bedrijven en op acrobatiekfestivals.
Sinds 2014 organiseert Stapel ook docententrainingen onder leiding van Det Rijven en Jim Klinkhamer.

Det stemt het programma en de workshops af op de doelgroep. Cursisten met theaterervaring zijn gebaat bij een andere benadering dan werknemers van een bedrijf die kennis willen maken met de basiselementen van de partner-acrobatiek: samenwerking en vertrouwen.
Det heeft altijd oog voor het theatrale aspect en werkt desgewenst naar een presentatie toe.

Det heeft een onderwijsbevoegdheid voor het HBO en het (acrobatiek)onderwijsdiploma RSL-A.

Amsterdam
020 - 624 11 40 / 06 - 30 63 88 17
info@stichtingstapel.nl / detrijven@online.nl
www.stichtingstapel.nl

Jim Klinkhamer
Jim geeft 25 jaar acrobatieklessen en workshops bij Stichting Stapel en tijdens diverse festivals in binnen- en buitenland.
Hij is gespecialiseerd in basistechnieken op laag, midden en middenhoog niveau. Zijn kwaliteiten zijn vooral liften naar hoge draagposities.

Amsterdam
06 - 53 63 21 55
jimklinkhamer@gmail.com

John Kessels
John begon in 1991, op z'n 23ste, met het volgen van lessen acrobatiek bij Fons Bennink. Wat begon met één les per week, liep al snel op tot meerdere lessen en trainingen per week. Na 8 jaar startte hij zelf een lesgroep in Nijmegen, en in 2002 werd hij door Det Rijven gevraagd om de vaste 'onder'-docent te worden bij de maandaglessen in Amsterdam.
Nu is John één van de vaste 'onder'-docenten bij de dinsdaglessen van Stichting Stapel in Amsterdam. Daarnaast begeleidt hij door het hele land circusprojecten met kinderen en volwassenen voor Circus Tadaa!

John heeft het (acrobatiek)onderwijsdiploma RSL-A.

Alkmaar
06 - 48 25 88 89
john@StudioEtc.nl
www.StudioEtc.nl / www.Oddlings.nl

Marco van Zanten

Marco van Zanten is beroepsacrobaat en gediplomeerd circusdocent middels l’Ecole de Cirque de Bruxelles en HBO-dramadocent op gebied van circus. In Amsterdam geeft hij vooral lessen via Stichting Stapel. Binnen de partner-acrobatiek is hij gespecialiseerd in bruggen bouwen tussen statische en dynamische acrobatiek. Ook maakt hij verbindingen tussen acrobatiek en theater/presentatievormen. Je kan bij Marco ook terecht voor les in tal van andere circustechnieken.

Amsterdam
+31614482340
DutchAcrobats@gmail.com
www.DutchAcrobats.com

O V E R IJ S S E L
Hans van der Vlis
Hans geeft sinds 15 jaar acrobatiekles in Utrecht en Deventer. Hij heeft als specialiteiten: partner-acrobatiek, contactimprovisatie, fysieke samenwerking en teambuilding. Verder houdt hij zich ook bezig met: ergonomie, arbotrainingen en massage. Hij heeft het onderwijsdiploma RSL-A.

Deventer
06 - 12 91 71 71
Hans@acrobatiek.nl
www.acrobatiek.nl

U T R E C H T
Angela Dirven
Angela begon met acrobatiek in 1995 en had o.a. les bij de Osmani’s en stichting Stapel. In 2001 heeft zij samen met John Kessels Oddlings opgericht, waarmee zij theatrale acrobatiekacts maakt. Sinds 2010 werkt zij daarnaast samen met Marjolein Wagter (Duo Marange). Optreden is haar belangrijkste broodwinning.

In het verleden gaf zij les in Utrecht met Hans van de Vlis en werkte zij als freelancer voor Circus Elleboog.
Sinds najaar 2012 is Angela naast Det Rijven de vaste docente voor de gevorderden en vergevorderden bij Strichting Stapel in Amsterdam. Daarnaast geeft ze workshops op acrobatiekfestivals (o.a. in Oostenrijk, Nederland, Engeland en Israel)
Behalve van het verbeteren van de techniek en het bieden van een afwisselende en uitdagende les vindt Angela humor en acrobatiekplezier belangrijk. Zij houdt ook van de menselijke kant van de acrobatiek. Spanning, frustratie, overwinning, overgave en plezier vindt zij allemaal mooi om te zien.
Haar specialiteiten zijn handstanden, 1-handers, twistjes en vloeiende bewegingen en overgangen.

Utrecht
06 - 41 43 02 51
korenwolvin@yahoo.com
www.oddlings.nl / www.duo-marange.nl

Marjolein Wagter
Marjolein geeft 17 jaar les, vooral in Groningen en Amsterdam.
Zij is algemeen circusdocent voor het jeugdcircus met als specialiteit grondacrobatiek, zowel dynamisch als balans.
Zij heeft het onderwijsdiploma Docent Acrobatiek.
Marjolein werkt als artiest met duo Marange en Compagnie with Balls. Zij treedt op in binnen- en buitenland.

Amersfoort
033 - 475 19 23 / 06 - 14 18 95 36
MarjoLeinwagter@hotmail.com
www.compagniewithballs.com

Peter van Valkenhoef
Peter geeft vanaf 1988 acrobatieklessen, vooral in Nederland, Engeland en Israël.
Hij heeft als specialiteiten handstanden en duo-acrobatiek. Peter let als docent goed op vorm, het maximaal gebruik maken van elkaars kracht en het gebruiken van acrobatiek als expressie middel.
Hij werkt tot op niveau D/E.
Als artiest treedt Peter op met IJs en weder, in binnen- en buitenland, waaronder Wintergarten (Berlijn) en 2 seizoenen bij cirque Archaos.
Opleiding: Hij heeft 20 jaar les van het duo de Osmani's gehad, les van de Como brothers tot het c diploma;
Centre de perfectionement aan école superieur des arts du cirque - Chalon sur Champagne; Ecole de cirque Fratellini en école du cirque Silvia Monfort

Amersfoort
033 - 475 19 23 / 06 - 21 80 14 18
ijsenweder@hotmail.com
www.ijsenweder.com

Ronald Barendregt
Ronald is in 1995 begonnen met partneracrobatiek in Utrecht. Hij volgde lessen in Zwolle en Amsterdam en traint wekelijks in zijn woonplaats Amersfoort.
In 2004 heeft hij met een aantal andere acrobaten Circus Amersfoort opgezet. Inmiddels heeft Circus Amersfoort 150 leerlingen.
Ronald heeft 10 jaar ervaring in het verzorgen van acrobatieklessen. Hij is jeugdcircusdocent in diverse technieken. Daarnaast geeft hij acrobatiekworkshops op festivals.
Hij heeft het (acrobatiek)diploma RSL-A.

Amersfoort
06 - 23 25 81 91
Ronald@Circusamersfoort.nl
www.circusamersfoort.nl

Z U I D - H O L L A N D
Gert Jan Wiersma
Gert-Jan heeft 30 jaar ervaring in het geven van acrobatiek lessen en het opzetten van acrobatiek / circus projecten in het gezondheidszorg onderwijs.
Hij is gespecialiseerd in de basisvaardigheden (A+B) acrobatiek, acrobatische yoga (acroyoga) en eenvoudige circusvaardigheden.
Op aanvraag betrokken bij kleine circusprojecten recreatief of privé.
Op het acrobatiekfestival 2016 en bij het de paascroyoga 2016 de EHBO-er geweest: Vanuit de kennis van de acrobatiek vooral EHBO-preventief actief geweest.
Gertjan is vriend en bestuurslid van de Stichting Vrienden van Circussen in Ethiopië.

Gert-Jan is Verpleegkundige, Acrobatiek trainer, docent hoger onderwijs (HR- afd. Verpleegkunde) en gecertificeerd reanimatietrainer ERC / First Aid.

Den Haag
06 - 16 05 26 13
fromgjwwithfriendship@gmail.com

Paul Griffioen
Paul geeft acrobatieklessen sinds 22 jaar, vooral in Rotterdam. Als acrobaat werkt hij zowel boven als onder. Zijn specialiteiten zijn handstanden (één arm), Icarische trucs en tempo’s. Hij geeft vaak les aan volwassenen. Daarnaast verzorgt hij op basisscholen workshops acrobatiek in combinatie met jongleren, diabolo, loopballen, koorddansen en borden draaien.
Hij kan als docent mensen inspireren en helpt hen op een veilige manier over grenzen heen.
Paul heeft het onderwijsdiploma RSLA Aantekening Acrobatiek.

Rotterdam
010 - 478 03 45
Paul@Ravioli.nl
www.Ravioli.nl